top of page
Search
  • Writer's pictureIliana

Yoga και νευρολογικές παθήσεις

Η γιόγκα είναι μια μορφή άσκησης που προέρχεται από την Ινδία. Έχει ένα ισχυρό φιλοσοφικό προσανατολισμό και επικεντρώνεται στην ενίσχυση της αρμονίας ανάμεσα στο σώμα και το νου.

Η εφαρμογή της γιόγκα ως θεραπευτική παρέμβαση ξεκίνησε στη δύση κατά τον εικοστό αιώνα, αφού παρατηρήθηκε η κατευναστική επίδρασή της, η οποία φάνηκε να επιφέρει ψυχοσωματικά οφέλη μέσω της βελτίωσης της διάθεσης, της ανακούφισης από το στρες, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την εξισορρόπιση του μεταβολισμού. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3447533/

Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και στην ανακούφιση συμπτωμάτων πολλών νευρολογικών παθήσεων, καθώς βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και την ψυχική υγεία των ασθενών. Ας δούμε αναλυτικότερα πώς μπορεί να βοηθήσει η συγκεκριμένη πρακτική.


Η τακτική πρακτική της γιόγκα βοηθά στη θεραπεία και την πρόληψη της διαβητικής νευροπάθειας

Το 2011, πραγματοποιήθηκε μελέτη σχετικά με την επίδραση της γιόγκα στο οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με τον διαβήτη τύπου 2.

Παρατηρήθηκαν 123 ασθενείς με διαβήτη και μικροαγγειακές επιπλοκές ή περιφερική νευροπάθεια.

Στην ομάδα δόθηκε η προβλεπόμενη φαρμακευτική αγωγή ενώ οι ασθενείς ασκήθηκαν τακτικά στη γιόγκα για 3 μήνες.

Αυτός ο συνδυασμός της τυπικής αγωγής με τη γιογκική πρακτική επέφερε μείωση του οξειδωτικού στρες, γλυκαιμικό έλεγχο και βελτίωση στο μεταβολισμό. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21836105

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι συγκεκριμένες σωματικές ασκήσεις της γιόγκα είχαν μια βαθιά επίδραση στη λειτουργία των νεύρων και την ταχύτητα αγωγιμότητας των νεύρων. Εξήχθη το συμπέρασμα ότι η γιόγκα μπορεί να αποκαταστήσει αποτελεσματικά τη δραστηριότητα των νεύρων σε ήπια έως μέτρια στάδιο του διαβήτη. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12613392


Ανακουφίζει τον πόνο που προκαλείται από τη νευροπάθεια

Ενώ η γιόγκα δεν έχει αξιολογηθεί κλινικά για τον πόνο που σχετίζεται με την περιφερική νευροπάθεια, δείχνει θετικά αποτελέσματα όταν εφαρμόζεται σε παρόμοιες καταστάσεις που περιλαμβάνουν νευροπαθητικό πόνο όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και η ισχιαλγία.

Αυτό δείχνει ότι εχει τη δυναμική να χρησιμοποιηθεί ως μέρος της θεραπείας της περιφερικής νευροπάθειας,


Η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και την ψυχολογία των ασθενών με νευροπάθεια

Εκτός από την ανακούφιση από τον πόνο, η πρακτική της γιόγκα μπορεί επίσης να ωφελήσει την ψυχική υγεία των ατόμων με νευροπάθεια. Πράγματι, ο χρόνιος πόνος μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την ψυχική υγεία.

Περαιτέρω στοιχεία που προέρχονται από μια μελέτη 8 εβδομάδων κατά την οποίαπαρατηρήθηκε ομάδα ασθενών νευροπάθειας, δείχνουν ότι η γιόγκα ήταν ένας ισχυρός παράγοντας στη διαδικασία αποκατάστασης των ατόμων αυτών. https://www.archives-pmr.org/article/S0003-9993(16)30551-2/abstract

Η γιογκική πρακτική μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά, σε συνδιασμό με άλλες μεθόδους, στη ψυχοσωματική θεραπεία.

Σε 26 ασθενείς με επαγόμενη από χημειοθεραπεία περιφερική νευροπάθεια, ο συνδιασμός γιόγκα με ρέικι και διαλογισμό είχε ιδιαίτερα ευεργετικά αποτελέσματα.

Εκτός από τη βελτίωση της ψυχολογίας , παρατηρήθηκε ενεργοποίηση της νευροϋπόφυσης και ρύθμιση των επιπέδων κορτιζόλης.

Άλλη μελέτη που έγινε το 2015, τόνισε ότι η τακτική γιογκική πρακτική θα μπορούσε να μεταβάλει τις φυσιολογικές παραμέτρους, όπως η αρτηριακή πίεση, η λειτουργία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, ενώ αντιμετωπίζει τη φλεγμονή και την επιρροή της σε δομικές και λειτουργικές πτυχές του εγκεφάλου, ρυθμίζοντας τη διάθεση και το άγχος.


Γιόγκα και Πολλαπλή Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια, στην οποία το ίδιο το αμυντικό σύστημα του ασθενούς επιτίθεται στο νευρικό ιστό, επιφέροντας αρχικά διαταραχές της κίνησης. Άλλα τυπικά συμπτώματα της ΣΚΠ περιλαμβάνουν τη σωματική και νοητική κόπωση, καθώς επίσης την κατάθλιψη και τις παραισθησίες, όπως η αίσθηση τσιμπήματος βελόνας, η αίσθηση φαγούρας και μουδιάσματος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας « Επιπτώσεις της Άσκησης πάνω στην κόπωση, την κατάθλιψη και την παραισθησία σε γυναίκες ασθενείς πάσχουσες από Σκλήρυνση κατά Πλάκας» από τους Nazanin Razazian, Zeinab Yavari, Vahid Farnia, Akram Azizi, Laleh Kordavani, Dena Sadeghi Bahmani, Edith Holsboer-Trachsler και Serge Brand στο Medicine and Science in Sports and Exercise, (online Έκδοση τον Απρίλιο 2016), δείχνουν ότι για τις γυναίκες με ΣΚΠ οι οποίες ακολουθούν μια τυπική ανοσορυθμιστική φαρμακευτική αγωγή, η συμμετοχή σε προγράμματα άσκησης γιόγκα και άσκησης στο νερό, έχει θετική επίπτωση σε καίρια συμπτώματα της νόσου, όπως είναι η κόπωση, η κατάθλιψη και οι παραισθησίες.


Γιόγκα για τη Νόσο του Πάρκινσον

Αναζητώντας την επιστημονική βιβλιογραφία, υπάρχουν αρκετές μελέτες που υποστηρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες της γιόγκα για άτομα με Πάρκινσον. Τα οφέλη είναι:

Κινητικότητα. Η πρακτική της γιόγκα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργική κινητικότητα και τον τρόπο με τον οποίο περπατάει ένα άτομο με Πάρκινσον. Η γιόγκα εστιάζει στην κινητικότητα του ισχίου, του γονάτου και του πελματιαίου καμπτήρα του αστραγάλου, που στηρίζουν το κέντρο μάζας κατά τη διάρκεια του περπατήματος και μπορεί να βελτιώσουν τη συνολική σταθερότητα.

Ισορροπία. Η εξισορρόπηση είναι μια σημαντική συνιστώσα της αγωγής για το Πάρκινσον, καθώς το 40% των νοσηλειών προκαλείται από πτώση. Οι έρευνες δείχνουν βελτίωση της ισορροπίας και σχετική μείωση του φόβου πτώσης.

Δύναμη. Η γιόγκα απαιτεί ισομετρική συστολή (δηλαδή, η γωνία άρθρωσης και το μήκος των μυών δεν αλλάζουν) ειδικών μυϊκών ομάδων για να σταθεροποιήσει το σώμα καθώς εκτελεί τις στάσεις και μπορεί να μιμείται ισοκινητικές συσπάσεις (π.χ. μεταβλητή αντίσταση σε κίνηση που εκτελείται με σταθερή ταχύτητα). ‘Ετσι επιτυγχάνεται ενδυνάμωση σε συνδιασμό με ασφάλεια.

Ευκαμψία. Οι βελτιώσεις στην ευελιξία και το εύρος της κίνησης είναι σημαντικές, καθώς η ακαμψία είναι μια κοινή κλινική εκδήλωση στο Πάρκινσον. Η έρευνα δείχνει βελτιώσεις στην ευελιξία του ώμου, του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης. Η λάθος στάση του σώματος είναι χαρακτηριστική στο Πάρκινσον και μπορεί να σχετίζεται με κακώσεις του νωτιαίου μυελού.Η βελτιωμένη ευελιξία των ώμων και της σπονδυλικής στήλης από τη γιόγκα υποστηρίζει μια πιο όρθια στάση.

Διάθεση και ύπνος. Τα ψυχοκοινωνικά οφέλη που σχετίζονται με τη γιόγκα είναι σημαντικά για τη διαχείριση της νόσου, καθώς δεν αντιμετωπίζονται συχνά με τη συμβατική θεραπεία. Η γιόγκα μπορεί να προσφέρει αυτοπεποίθηση και αίσθηση λειτουργικότητας. Το χαλαρωτικό αποτέλεσμα της γιόγκα μπορεί να μειώσει το αντιληπτό άγχος, να ενισχύσει την ηρεμία και να ωφελήσει τον ύπνο στο Πάρκινσον.



Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως ο κάθε ασθενής είναι μοναδικός, όπως και η εκδήλωση των συμπτωμάτων στο σώμα και τον ψυχισμό του. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να συμβουλευτεί έναν δάσκαλο γιόγκα για το τι πρακτική του ταιριάζει και να εκτελεί τις στάσεις υπό καθοδήγηση.

Στην Shala μας λειτουργούν ομαδικά μαθήματα Chair Yoga (Γιόγκα σε καρέκλα) αλλά και ατομικές πρακτικές, όπου πάντα φροντίζουμε να υπηρετούμε τις ανάγκες και τη μοναδικότητα του κάθε ασκούμενου. Πέρα από οποιαδήποτε επιστημονική μελέτη, χειροπιαστή απόδειξη για τα οφέλη της γιόγκα σε περιπτώσεις όπως αυτές που είδαμε παραπάνω, είναι οι μαρτυρίες των ασκούμενων και το χαμόγελό τους κάθε φορά που ολοκληρώνουν μία πρακτική.

Ηλιάνα Αδαμοπούλου

Yoga Instructor


233 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page